مدیریت بحران در زندگی مشترک
مدیریت بحران در زندگی مشترک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که ناتوانی و عدم مهارت در حل و مدیریت بحران ها می تواند عواقب ناخوشایندی برای افراد به دنبال داشته باشد به همین دلیل مهم است که افراد این مهارت را در خود پرورش دهند. طبیعتا در هر دوره و لایه ای از زندگی مشترک زوجین با مشکلات و مسائلی دست و پنجه نرم می کنند و در تلاش برای حل آن ها هستند. همان گونه که زن و مرد در زندگی زناشویی شریک شادی ها و لحظات خوش یکدیگر هستند می بایست در لحظات سخت و دشوار نیز در کنار هم شانه به شانه قرار بگیرند.
در هنگام بروز بحران و مسئله بسیار پراهمیت است که زوجین در جهت برطرف نمودن مشکلات با یکدیگر تعامل و همکاری داشته باشند و این بحران خود به عاملی برای ایجاد اختلاف میان آن ها تبدیل نشود به همین دلیل روانشناسان حوزه خانواده پیشنهاد می کنند که افراد حداقل مهارت های مدیریت بحران در زندگی مشترک را فرا بگیرند و آن ها را در زمان بروز مشکلات به کار بگیرند.
اگر به دنبال کسب آرامش و نشاط در زندگی خود هستید اگر دوست دارید رابطه بهتری با همسر خود داشته باشید خواندن این مقاله را از دست ندهید.
مدیریت بحران در زندگی مشترک چه اهمیتی دارد؟
ممکن است از خود بپرسید که مدیریت بحران چه اهمیتی دارد؟ باید بگوییم درست است که بروز مشکلات و بحران ها بخش لاینفک و جدا نشدنی زندگی مشترک است اما می دانیم که هر مشکل و چالشی چه بزرگ و چه کوچک می تواند ناراحت کننده و رنج آور باشد. از طرفی پژوهش ها نشان داده است که پشت سر گذاشتن موفق مشکلات و مدیریت بحران در زندگی مشترک می تواند باعث نزدیکی هر چه بیشتر زوجین به یکدیگر شود.
همچنین کسب تجربه در حل مسائل از جمله عوامل موثر بر توسعه فردی به شمار می رود که می تواند موجب بلوغ و پختگی هر چه بیشتر افراد شود. مدیریت بحران در زندگی مشترک از این رو پر اهمیت است که در صورت عدم رسیدگی به مسائل و بحران های زندگی این مسائل می توانند ضربه هایی سخت و جبران نشدنی بر زندگی مشترک افراد وارد کنند. شاید با خود فکر کنید که یک مشکل کوچک چه آسیبی می تواند بر پایه های استوار و پولادین زندگی شما وارد کند؟
در پاسخ به این سوال باید به شما بگوییم که هر یک از مشکلات را یک موریانه در نظر بگیرید، شاید در ابتدا یک موریانه نتواند آسیب چشم گیری وارد کند اما تجمع این موریانه ها در کنار هم می تواند به راحتی آب خوردن پایه های زندگی شما را نابود کند. بنابراین نباید یک مشکل را هر چند کوچک دست کم بگیرید!
– ناملایمات زندگی در مرحله اول می توانند موجب بحث و اختلاف میان زن و شوهر شوند.
– در مرحله دوم این ناملایمات و اختلافات موجب سستی پایه های زندگی می شوند.
– در مراحل پایانی این مشکلات و بحران ها به حدی وخیم می شوند که می توانند مقدمات طلاق و جدایی زن و شوهر را بچینند.
به عبارتی دیگر شکست ها و مشکلات بنیادین در زندگی مشترک بدون شک متأثر از عدم مدیریت بحران در زندگی مشترک می باشد.
چند مقطع حساس و بحرانی در زندگی مشترک
در زندگی مشترک مقاطعی وجود دارد که زوجین اغلب در این مقاطع با مشکلات خاصی رو به رو می شوند، به همین دلیل این مقاطع، برهه زمانی حساس و بحرانی نامیده می شود که نیاز است افراد با کسب سواد لازم در کنترل بحران این مقاطع را پشت سر بگذارند.
- اولین سال ازدواج
سال اول زندگی مشترک از آنجایی که افراد وارد دوره جدیدی از زندگی می شوند که شناخت کافی از بسیاری از جنبه های آن ندارند یکی از مقاطع بحرانی محسوب می شود. قوانین جدید، چالش ها، رویایی با فرهنگ و اخلاقیاتی متفاوت، ورود به خانواده ای جدید و زندگی با آن ها و… همگی از جمله عواملی هستند که موجب چالش برانگیز شدن سال اول زندگی و حتی ایجاد مشکلات زناشویی می شوند.
- سال هفتم زندگی
شاید برایتان جالب باشد بدانید که هفتمین سال از زندگی مشترک نیز از جمله دوره های چالشی به شمار می رود. در این سال از زندگی زناشویی معمولا با ورود کودکان به زندگی، پدر و ماور با چالش هایی رو به رو می شوند. چالش هایی نظیر اینکه چه کسی شب برای مراقب از بچه بیدار بماند، چه کسی مسئولیت رفت و آمد او به مدرسه را بر عهده می گیرد و… از جمله مواردی اند که موجب بحرانی شدن هفتمین سال زندگی می شود.
- هنگام استقلال فرزندان خانواده
زمانی که فرزندان یک خانواده به استقلال کافی می رسند و برای دنبال نمودن اهداف خود از خانواده جدا می شوند نیز از مقاطع چالشی است. در این مقطع پدر و مادری که سال ها در نقش خود فرو رفته بودند و نقش همسری خود را فراموش کرده بودند به یک باره با نقش همسری خود مواجهه می شوند و این رویارویی ناگهانی می تواند بحث برانگیز باشد.
۵ راهکار موثر مدیریت بحران در زندگی مشترک
به کارگیری پنج ترفندی که در این بخش از مقاله ارائه می شود باعث می شود افراد به سلامت از بحران ها عبور کنند.
1. بر شرایط مسلط باشید.
مهم ترین نکته ای که در رابطه با مدیریت بحران در زندگی زناشویی وجود دارد این است که شما باید بر شرایط به وجود آمده تسلط داشته باشید و اصطلاحا دست و پای خود را گم نکنید.
زمانی که شما شرایط را به دست بگیرید و بر آن مسلط باشید عاقلانه تر تصمیم می گیرید و بهتر عمل می کنید.
2. با همسر خود مشورت کنید و از او کمک بخواهید.
سعی نکنید بار تمام مشکلات را به تنهایی به دوش بکشید و مسئولیت همه چیز را بر عهده بگیرید، این کار نه تنها کمکی به شرایط پیش آمده نمی کند بلکه می تواند خود باعث بروز مشکلاتی شود. همسر خود را شریک تمام مسائل زندگی خود بدانید و از او بخواهید همکاری لازم برای عبور از مشکلات را با شما داشته باشد و شما را در این مسیر یاری کند.
3. مدیریت بحران داشته باشید.
در زمانی که با یک بحران رو به رو می شوید باید چند اقدام مهم انجام دهید که این اقدامات عبارتند از:
– غصه خوردن را کنار بگذارید!
– درباره مشکلی که با آن رو به رو هستید اطلاعات کسب کنید!
– با کمک همسرتان مشکل را حل کنید!
– فقط تصمیم نگیرید، به تصمیمات خود عمل هم کنید!
4. احساسات خود را کنترل کنید.
اجازه ندهید احساسات منفی بر شما غالب شوند و مانع پیشبرد کارها شوند. کنترل و مدیریت تفکرات و احساسات باعث می شود شما دچار سردرگمی و بی برنامگی نشوید و هر چیزی را درست در وقت و زمان درست خودش انجام دهید. بر احساسات خود کنترل داشته باشید تا بتوانید کارهای خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
5. از شرایط خود درس بگیرید.
از شرایطی که برایتان پیش آمده است یک درس ارزشمند بگیرید. مهم نیست چه اتفاقی افتاده است آنچه که مهم است این است که شما از تجربه خود درس بگیرید و مجددا دچار آن اشتباه نشوید و همچنین یاد بگیرید که چگونه در شرایط سخت با همراهی همسرتان مشکلات را پشت بگذارید.
چگونه زندگی مشترک کم بحرانی را شروع کنیم؟
طبیعتا همه ما دوست داریم زندگی کم بحران تری داشته باشیم اما همانطور که می دانید شرایط و عواملی وجود دارند که می تواند ما و همسرمان را به چالش بکشد. برای آنکه بتوانیم زندگی کم چالش تری را تجربه کنیم باید پیش از ورود به زندگی مشترک ویژگی هایی را در خود پرورش دهیم.
به عنوان مثال پیش ورود به زندگی زناشویی باید یاد بگیریم که همسر ما تفاوت هایی با ما خواهد داشت که این تفاوت ها نباید عاملی برای ایجاد مشکل باشند. همچنین افراد پیش از ازدواج باید یاد بگیرند چگونه مشکلات و چالش ها را حل کنند تا در زندگی مشترک بتوانند راحت تر با مسائل برخورد کنند.
اینکه بدانیم چگونه یک رابطه عاشقانه را شروع کنیم و شریک عاطفی خود را بر حسب چه معیار هایی انتخاب کنیم نیز می تواند جلوی چالش ها و مشکلات آینده را تا حدودی بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید