ویژگی های یک سخنرانی خوب
سخنرانی خوب نه تنها آرزوی همه مجریان و گویندگان و… است بلکه هر یک از ما نیز دوست داریم که به خوبی هرچه تمام در جمع صحبت کنیم. ممکن است بارها برای هر یک از ما پیش آمده باشد که از حرف زدن در جمع بترسیم به طوری که این ترس و استرس مانع صحبت کردن ما شود.
ترس و اضطراب از صحبت کردن در جمع باعث می شود ما بسیاری از فرصت ها را با وجود داشتن مهارت کافی از دست بدهیم و در نظر دیگران فردی بی اعتماد به نفس، نابلد و خجالتی به نظر برسیم. همه ما می دانیم که خوب صحبت کردن و سخنرانی خوب از جمله ویژگی هایی است که تاثیر بسیار زیادی در موفقیت و پیشرفت ما می گذارد.
لازم است بدانید که فن بیان قوی و داشتن قدرت سخنوری فوق العاده در تمام زمینه های زندگی اعم از شغلی، شخصی، زندگی زناشویی، روابط دوستانه و… موجب پیشرفت و موفقیت هرچه بیشتر ما می شود.
بیشتر بخوانید: اصول سخنوری و فن بیان قوی
امروز در این مقاله می خواهیم با نکاتی همچون ویژگی سخنرانی خوب، چگونگی مدیریت استرس، کتاب های کمک کننده در زمینه سخنرانی و… آشنا شویم. زمانی که ما با ویژگی های یک سخنرانی فوق العاده آشنا شویم می توانیم به راحتی این ویژگی ها را در خود نهادینه کنیم.
شما امروز با مطالعه این مقاله می توانید با نکات کلیدی و سری فن بیان قوی آشنا شوید که می تواند زندگی شما را دگرگون کند.
هدف سخنرانی چیست؟
اولین و کلی ترین هدفی که می توان از سخنرانی برداشت کرد، ارائه مطالب به دیگر اشخاص می باشد اما در عمق این هدف اهدافی مهم تر وجود دارد که در این بخش به آن ها اشاره خواهیم کرد.
ما برای تبادل اطلاعات با اطرافیانمان صحبت می کنیم اما این تبادل اطلاعات به چه منظور است؟ گاهی اوقات ما تنها برای سرگرمی با دیگران صحبت می کنیم و هدف خاصی از این گفتگو نداریم. گاهی اوقات نیز ما در جایگاه سخنور، مجری، گوینده و… هستیم و وظیفه انتقال اطلاعات خاصی به مخاطبین خود داریم. البته فراموش نکنید یکی از اهداف مهم گفتگو و سخنرانی برقراری ارتباط با مخاطبین خود می باشد. این برقراری ارتباط ازطریق گفت و گو می تواند باعث این موارد شود:
- اطلاعاتمان درباره مخاطبینمان افزایش یپدا کند.
- به روابط دوستانه بهتری دست یابیم.
- مسائل و مشکلات را راحت تر حل کنیم.
- در زندگی موفق تر عمل کنیم.
– به بهترین شکل ممکن خود را به دیگران معرفی کنیم.
از طرفی دیگر زمانی که شما به صورت کاملا حرفه ای با مخاطبین خود گفت و گو داشته باشید می توانید اطلاعات و همدلی را میان خود و مخاطبینتان افزایش دهید و در امر قانع سازی آن ها بهتر عمل کنید.
به چه کسی سخنران خوب می گویند؟
” سخنران خوب سخنرانی است که چه در یک جمع کوچک و چه در جمع هزار نفری به خوبی یکه تازی کند و تمام حواس ها را به خود جلب کند. “
سخنور خوب سخنرانی است که می تواند ساعت ها درباره یک موضوع به قدری جذاب صحبت کند که هیچ مخاطبی از شنیدن او خسته نشود. سخنران خوب به راحتی با مخاطبین خود ارتباط برقرار می کند و مخاطبین خود را به درستی می شناسد. همچنین سخنوران خوب و مطرح دنیا زبان بدن بسیار قوی و گیرایی دارند که این ویژگی آن ها باعث جذب بیشتر مخاطبین می شود. در واقع سخنوران خوب علاوه بر مهارت های کلامی که دارند از مهارت های غیر کلامی نیز بهره مند می باشند.
حتما با اشخاصی برخورد داشته اید که همیشه محو سخن گفتن آن ها بوده اید و از هم صحبتی با آن ها کمال لذت را برده اید و همیشه دوست داشته اید که وقت بیشتری با آن ها بگذرانید. این اشخاص همان سخنوران حرفه ای هستند که هر یک از ما آرزو داریم بتوانیم همچون آن ها صحبت کنیم.
ویژگی های سخنرانی خوب
هر سخنرانی ویژگی هایی دارد که می توان با بررسی این ویژگی ها به خوب یا بد بودن یک سخنرانی پی ببریم.
- محتوای سخنرانی
مهم ترین ویژگی که تعیین کننده خوب یا بد بودن یک سخنرانی می باشد، محتوای سخنرانی است. محتوای سخنرانی در عین خوب و اصولی بودن می بایست قابل فهم و درک مخاطبین نیز باشد. بدون شک یک محتوای فوق العاده حرفه ای تا زمانی که قابل درک برای مخاطبین نباشد هیچ ارزشی نخواهد داشت.
سخنور حرفه ای سخنرانی است که متن و محتوای موضوع گفت و گو خود را بر حسب سطح درک عموم تنظیم کند. بنابراین یکی از معیار های سخنرانی خوب داشتن بن مایه و محتوای خوب و قابل درک برای مخاطبان است.
- طراحی و پیکربندی سخنرانی
نکته مهم دیگری که می تواند باعث حرفه ای تر شدن سخنرانی شما شود این است که شما طراحی سخنرانی حرفه ای داشته باشید تا بتوانید بهترین مطلب را به مخاطبین خود ارائه دهید.
- شروع و پایان خوب
شاید برایتان جالب باشد بدانید که مغز انسان بطور کلی ابتدا و انتهای هرچیزی را با دفت بیشتری نسبت به میانه آن ثبت می کند. به عنوان مثال هنگامی که شما شروع و پایان خوبی در سخنرانی خود داشته باشید اما میانه متن سخنرانی چندان خوبی نداشته باشید نسبت به شخصی که شروع خوبی ندارد اما در ادامه متن خوبی ارائه می دهد سخنرانی حرفه ای به نظر می رسید.
- شوخ طبع باشید و از خود خلاقیت به خرج دهید.
فراموش نکنید که هر گفت و گو و سخنرانی به کمی حس شوخ طبعی و طنز نیاز دارد. سعی کنید سخنرانی خشک و جدی نداشته باشید و با مخاطبین خود ارتباط برقرار کنید. شوخ طبعی و خلاقیت در کنار هم دو عاملی هستند که موجب می شود مخاطبین شما تا آخرین لحظه به سخنرانیتان توجه کنند و کوچک ترین احساس خستگی نداشته باشند.
- زبان بدن قوی
یکی دیگر از ویژگی هایی که نشان می دهد یک سخنرانی خوب و حرفه ای است یا خیر این است که سخنور از زبان بدن قوی بهره مند باشد به گونه ای که آنچه که می گوید با آنچه که به نمایش می گذارد همسو و هماهنگ باشد.
چطور استرس خود را هنگام سخنرانی کنترل کنیم؟
استرس و اضطراب بخش جدا نشدنی سخنرانی می باشد. حتی بزرگ ترین سخنوران جهان نیز پیش از شروع جلسات و سمینار هایشان استرس دارند اما آنچه که مهم است این است که افراد بر استرس خود غلبه کنند و اجازه ندهند که این استرس موجب شکست آن ها شود. استرس می تواند باعث شود حالات و احساسات عجیب و غریبی به سراغ شما بیاید.
در اثر استرس ممکن است شما به هر یک از حالات زیر دچار شوید:
- تپش قلب
- افزایش فشار خون
- تپق زدن بیش از حد و تکلم ضعیف
- تعریق بیش از اندازه
- لرزش دست و پا
- لرزش صدا
- و…
اما برای مقابله با این مشکلات راه های بسیار زیادی وجود دارد؛ به عنوان مثال شما می توانید برای کنترل و مدیریت استرس خود پیش از شروع جلسه سخنرانیتان، متن سخنرانی خود را تمرین کنید و تمام ایرادات خود را برطرف کنید تا یک سخنرانی خوب و عالی داشته باشید. می توانید از تمرینات تنفسی برای مدیریت استرستان کمک بگیرید.
برای سخنرانی خود برنامه ریزی کنید و از ابزارهای کمک کننده بهره بگیرید. فراموش نکنید که برای کنترل استرس حتما انرژی های منفی را از خود دور کنید و به خود قوت قلب و انرژی مثبت دهید. عباراتی چون”نمی تونم”، “حتما خراب می کنم” و ” توی اینکار خیلی بد هستم” را از ذهنتان دور بریزید و به خود انگیزه بدهید.
معرفی کتاب فن بیان و سخنرانی
مطالعه کتاب هایی که در این بخش معرفی می شود می تواند کمک بسیار زیادی به شما در زمینه سخنوری کند.
کتاب های بسیار مفید و موثر در زمینه فن بیان و سخنوری عبارتند از:
- آیین سخنرانی از دیل کارنگی
- ارتباط موثر به زبان آدمیزاد از مارتی برونستاین
- فن بیان رضا یادگاری
- فن بیان را قورت بده از مجتبی مصطفایی
- جادوی بداهه گویی از آندری سدنیف
- اصول سخنرانی و فن بیان به روش TED از کریس اندرسون
- قدرت بیان از برایان تریسی
- ابراز وجود از کال لمون
- حرفه ای سخن بگویید از سید محد امین قاسمی زاده
دیدگاهتان را بنویسید