کمرویی و درمان کم حرفی و راه های کنار گذاشتن آن
سلام به همه شما دوستان و همراهان خوب و پر انرژی
قطعاً شما هم افرادی را می شناسید که در هر جمعی می درخشند و خیلی خوب و پشت سر هم در جمع صحبت می کنند و نظردیگران را به خود جلب میکنند و برعکس افرادی که همیشه و در هر جمعی ساکت هستند و ترجیح میدهند حرف نزنند و یا به اصطلاح درونگرا هستند.
اما بسیار تفاوت است بین افراد درونگرا و افراد خجالتی .درونگراها انتخابشان کم صحبت کردن است و حس بدی به این موضوع ندارند
اما افراد خجالتی دوست دارند صحبت کنند اما توانایی و مهارت آن را ندارند.
اما این کم حرفی در مواقعی باعث ضرر می شود مثلاً موقع پیدا کردن دوست و یا مشارکت در موقعیتهای اجتماعی.
در این مواقع باید کم حرفی را کنار گذاشت زیرا خجالت و کم حرفی مانع دیده شدن شما در یک جمع میشود. کم حرفی در حالی که همه در حال گفت و گو هستند و یا حس اضطراب که با نگاه دیگران به شما وارد میشود همان معضلی است که از اعتماد به نفس شما میکاهد اما به راحتی میتوان با انجام تکنیک های رفع خجالتی و درمان کم حرفی آن را برطرف نمود.
اگر کم حرفی برای شما یک معضل شده و موقعیت های خوب زیادی را به خاطر آن از دست داده اید شده حتما تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
کم حرفی چیست؟
کم حرفی به معنی کم صحبت کردن نیست بلکه بدین معناست که فرد در مواقع مناسب که باید حرف بزند سکوت میکند.
در واقع سخن گفتن یا سکوت کردن هر دو باید با رضایت باشد ، اگر بعد از جمع ها و مهمانی ها احساس پشیمانی از صحبت نکردن خود داشته باشید شما آدم کم حرفی هستید
آیا برای درمان کم حرفی میتوان کاری کرد؟
اگرچه هوش کلامی و زبان از دوران کودکی شروع میشود و رشد آن به شخصیت فرد بستگی دارد اما میتوان با تمرین و تکرار آن را تقویت کرد.
والدینی که با کودکانشان تعامل دارند و آنها را وادار به صحبت میکنند باعث تشویق کودکان به صحبت کردن می شوند و اگر والدین در این مورد سهل انگاری کنند کودک دچار کم رویی و کم حرفی و عدم اعتماد به نفس می شود و میل خود را به برقراری ارتباط کلامی از دست می دهد.
اما اگر در کودکی این اتفاق صورت نگرفته جای نگرانی نیست زیرا با آموزش می توان آن را به دست آورد.
کم حرفی بهتر است یا پر حرفی؟
هیچکدام ! اگر در جمعی باشید که همه در حال گفتگو هستند و فردی درجمع اجازه صحبت کردن به هیچ کس نمی دهد چه احساسی نسبت به اوخواهید داشت ؟؟
و یا اگر فردی در جمع باشد که نسبت به حرفها و صحبتهای شما هیچ واکنشی نشان ندهد نه سوال بپرسد و نه نظری بدهد چه حسی نسبت به او دارید ؟
پس باید بسنجید که در چه زمانی باید صحبت کنید و چه مواقعی باید کم حرف باشید
دلایل کم حرفی :
کم حرفی عوامل مختلفی دارد از جمله :
۱_ اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
۲_ نداشتن مهارت های ارتباطی
۳_ ترس از اشتباه و مورد قضاوت قرار گرفتن
۴_ عوامل محیطی
۵_ کمرویی و خجالت
کدام یک از این موارد در مورد شما صدق می کند؟
درمان کم حرفی
۱_ عبارت های شروع کننده داشته باشید
در محیط های مختلفی که قرار است حضور پیدا کنید عبارت هایی را از قبل آماده باشید مثلاً از ویژگی های شخصی که با او در حال گفتوگو هستید تعریف کنید ، برای مثال بگویید: شما چقدر عالی صحبت می کنید ، آیا در این زمینه تمرین داشتید و یا آموزش دیده اید؟؟
ویا مثلاً اگر وجه اشتراکی با افراد حاضر در جمع دارید با مطرح کردن وجه اشتراک تان ارتباط را آغاز کنید مثلاً بگویید من عاشق فوتبال هستم ورزش مورد علاقه شما چیه؟؟
۲_ تمرین مکالمه
اگر بخواهید در یک جمع ویا مهمانی شرکت کنید چه صحبت هایی ممکن است پیش بیاید؟
حتما از قبل صحبت هایی که قرار است انجام دهید را تمرین کنید این صحبت ها باید متناسب با موقعیتی باشد که با آن مواجه هستید .! اگر دانشجو هستید تمرین مکالمه می تواند روی موضوعات درسی و صحبت با استاد و همکلاسی ها باشد و یا اگر قرار است به مهمانی بروید مطالعه تمرینی شما میتواند روی علایق مهمان ها و میزبان و حسن جویی از دیگران و یا غذایی باشد که در مهمانی پذیرایی میشود!
۳_ چالش تعریف کنید
برای خودتان چالش تعریف کنید تا ساکت نباشید و حواستان به صحبتهای جمع باشد تا هرجا ساکت شد شما با توجه به صحبت های افراد مکالمه را ادامه دهید
۴_ سوالات باز مطرح کنید
سوال باز چیست؟
سوالاتی که به پاسخی بیش از یک بله یا خیر احتیاج دارند. این سوالات باعث شناخت فرد مقابل می شود و حس مهم بودن به افراد می دهید.
مثلا بگوید برای فردا برنامت چیه ؟
و یا اینکه بپرسید : چطور با همسرت آشنا شدی؟
۵_ با خودتان صحبت کنید
افراد کم حرف معمولاً حرف های منفی زیادی دارند که با کسی در میان نمیگذارند و عادت کرده اند ساکت باشند . بهترین تمرین اینست که مغزتان را تمرین دهید افکارتان را به زبان بیاورد . زمان هایی که تنها هستید هر چه به ذهنتان میرسد را به زبان آورید
هر روز حداقل پنج دقیقه با خودتان در مورد مسائل مختلف حرف بزنید و بعد هرچه بیشتر انجامش دهیدنتیجه بیشتری خواهید گرفت
۶_ افکار منفی را رها کنید
افکار منفی مانند : اگه حرف بزنم همه مسخره ام کنند چی ؟
اگه اشتباه بگم چی؟
اگه حرفم درست نباشه چی ؟
و…
افراد کم حرف همیشه دچار این خودگویی های منفی هستند اما در واقعیت این افکار منفی واقعی نیستند و تنها ساخته ذهن افراد است و باعث استرس و نگرانی می شود
برای مقابله با این افکار منفی با خودتان عهد ببندید که هر وقت این افکار سراغتان آمد با صدای بلند بگویید:
ایست
و یا بگویید بسته دیگه
و بااین کار به ذهنتان دستور میدهید که این افکار منفی را تمام کند بعد از مدتی تمرین و تکرار به صورت ناخودآگاه در می آید و دیگر این افکار منفی سراغتان نمی آید
۷_ افزایش عزت نفس
یکی از عوامل کم حرفی عزت نفس پایین است و تصویر اشتباهی که فرد از خودش دارد و خودش را به اندازه کافی ارزشمند نمیبیند بنابراین فرد در وهله اول باید قضاوت ها و باورهای منفی که در مورد خودش دارد و باعث چنین حس منفی نسبت به خود شده را پیدا و آنها را برطرف کنید
۸_ درباره جزئیات روز صحبت کنید
هرچند خودم شخصاً مخالف دیدن اخبار خصوصا اخبار منفی هستم اما برای شروع صحبت در مکالمه ها مطلع بودن از وقایع روز می تواند به مادر شروع و ادامه صحبت کمک کند .
در این صورت در هر مکالمه ای حرفی برای گفتن دارید .لازم نیست در مورد هر چیزی جزییات آن را بدانید فقط به اندازه ای که در بحث ها نظری داشته باشید کافیست.
برای این کار چند موضوع خبری و یا موضوعات روز را دنبال کنید.!
۹_ زبان بدن باز داشته باشید
زبان بدن باز این پیام را به مخاطب میدهد که من تمایل به برقراری ارتباط و گفتگو با تو دارم برای این کار: صاف بایستید ، تماس چشمی خوبی برقرار کنید و با صدای رسا حرف بزنید که دیگران بشنوند و لحن دوستانه داشته باشید .
۱۰_ حسن جویی کنید
حسن جویی یعنی بیان خوبی های دیگران و تعریف کردن از آنها .
افراد با عزت نفس بالا با دیدن ویژگی های مثبت دیگران به راحتی از آنان حسن جویی می کنند چرا که هرکس دوست دارد احساس مهم بودن داشته باشد
مثلاً اگر در سمینار آموزشی هستید و قصد دارید با فردی که کنارتان نشسته ارتباط برقرار کنید اینگونه شروع کنید که : « به نظر من افرادی که به دنبال رشد و پیشرفت خودشان هستند واقعا افراد قابل احترامی اند شما هم همینطور ، می توانم اسمتان را بپرسم و با هم بیشتر آشنا شویم؟ »
حس جویی باعث میشود فرد مقابل شما احساس خوبی پیدا کند و این باعث جذابیت شما و راحت تر شدن ارتباط کلامی می شود
در کانال ایتا هنر فن بیان عضو شوید تا با آخرین آموزش های ما همراه شوید.
ممنون که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید
دوستتون دارم
14 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام و درود فراوان از شما.
عالی بود.ممون استاد رجایی
ایجاد چالش ایده خوبیه، حتی توی سایر موارد، فکر میکنم با گسترش این ایده بتونیم گامهای خوبی در رشد و توسعه ی خودمون برداریم.
با سلام و درود فراوان از شما.
عالی بود.ممون استاد رجایی
سلام ، بسیار عالی و مفید بود. دست مریزاد.
بسیار عالی استاد رجائی
پاینده وبرقرارباشید .
سلام ممنون استاد مهربون. آموزش هاتون خیلی عالیه انشاءالله خداوند نگهدارتون باشه.
سلام
مقاله بسیار کابردی و در عین حال بامحتوایی بود.
با سلام خدمت شما استاد عزیز
بسیار عالی و کاربردی بود
ممنونم
مثل همیشه عالی، خسته نباشید
مثل همیشه عالی
خسته نباشید
گاهی اوقات زیاد حرف زدن هم کار خوبی نیست، گفته اند: کم گوی و گزیده گوی چون پُر.
بله کاملا درسته
باید تعادل پیدا کنیم
واقعا عالی بود 👌
سلام و ارادت
مثل همیشه کامل و مفید.
پایدار باشین🌹