ارتباط اجتماعی | مزایا و معایب ناتوانی در برقراری ارتباط
ارتباط اجتماعی و روابط اجتماعی یک موضوع بسیار مهم و قابل بحث می باشد که سال ها است مورد بررسی قرار گرفته است. امروز ما قصد داریم درباره مفهوم ارتباط اجتماعی، مزایا و معایب آن صحبت کنیم، پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
ارتباط اجتماعی چیست؟
تا به حال به این فکر کرده اید که چرا ما باید با دیگر افراد جامعه ارتباط داشته باشیم؟
چرا ارتباط اجتماعی برای ما بسیار مهم است؟
شاید در نگاه اول ارتباط اجتماعی یک موضوع بسیار ساده و سطحی باشد اما در واقع ارتباط اجتماعی مفهومی بسیار عمیق دارد و به دلیل پیچیدگی هایی که دارد، به سختی می توان آن را بطور دقیق بررسی کرد.
ترکیب تکنیک ها، سیاست ها و مدیریت های اجتماعی در روابط روزمره اعم از کاری، شخصی، دوستانه و… هنری است که به آن ارتباط اجتماعی می گویند.
در واقع ارتباط اجتماعی به مبادله تجریبات، نظرات، احساسات، عواطف و اطلاعات گفته می شود که این ارتباط می تواند در غالب گفت و گو، ارتباطات غیر کلامی مانند بادی لنگوییج یا زبان بدن و… باشد.
البته توجه کنید این ارتباط اجتماعی تنها محدود به موارد بالا نمی شود، بلکه ارتباط اجتماعی خود می تواند سبک و نوع فعالیت ما را در شبکات اجتماعی چون اینستاگرام، توییتر و… تعیین کند.
همچنین تاثیرات ارتباط اجتماعی تنها مربوط و مختص خود شخص نیست بلکه زندگی همه افراد در ارتباط با آن شخص را نیز تحت شعاع قرار می دهد.
بنابراین با توجه به تعاریف و مفاهیم بالا می توانیم دریابیم که ارتباط اجتماعی تا چه حد می تواند زندگی ما و دیگران را تحت تاثیر قرار دهد از این رو واجب است که هر شخص این مهارت را در خود تقویت کند و آن را به مرحله کمال برساند.
پس اگر می خواهید به شخصی محبوب و مورد توجه دیگران تبدیل شوید، باید بر روی مهارت های ارتباط اجتماعی خود کار کنید و آن را ارتقا ببخشید.
مزایای ارتباط اجتماعی
ارتباط اجتماعی یک جنبه مهم و اساسی در زندگی است که تاثیرات بسیار مثبت و سازنده ای بر جنبه های مختلف زندگی می گذارد.
در این قسمت از مقاله به بررسی مزایای ارتباط اجتماعی در حوزه سلامت روانی، روابط انسانی، موفقیت فردی و افزایش اعتماد به نفس خواهیم پرداخت.
١. ارتباط اجتماعی و سلامت روانی
ارتباط اجتماعی و تاثیرات مثبت آن می تواند باعث کاهش استرس، افزایش آرامش روانی فرد و کاهش افسردگی شود و بدین ترتیب سطح سلامت روانی را افزایش دهد.
٢. موفقیت های فردی
از آنجایی که ارتباط اجتماعی قوی تاثیرات مثبتی بر روابط حرفه ای دارد و موجب ایجاد فرصت های شگفت انگیزی برای فرد می شود، باعث رقم خوردن موفقیت های فردی زیادی می شود.
ضمن اینکه همکاری و تبادل تجربه ها در جامعه موجب هرچه موفق تر شدن افراد می شود.
٣. بهبود روابط انسانی
بررسی ها نشان داده است ارتباط اجتماعی نقش مهمی در بهبود و ارتقا روابط انسانی دارد به طوری که هرچه شخصی روابط اجتماعی بالاتری داشته باشد اغلب روابط انسانی بهتری نیز خواهد داشت.
۴. افزایش اعتماد به نفس
زمانی که شما فردی با ارتباط اجتماعی قوی باشید و بین اطرافیان خود شخصی شناخته شده و محبوب به شمار روید بدون شک اعتماد به نفستان افزایش خواهد یافت.
۵. آشنایی با افراد جدید
دیگر فایده ارتباط اجتماعی قوی که می توان به آن اشاره کرد آشنایی با افراد جدید و تازه است که این فرصت را برای شما فراهم می کند تا بتوانید از تجربیات آن ها استفاده کنید.
۶. حمایت اجتماعی
هنگامی که شما فردی با ارتباط اجتماعی قوی باشید، به دلیل روابط متعددی که با افراد مختلف دارید در واقع در حال سرمایه گذاری بر روی یه مسئله مهم به نام حمایت اجتماعی هستید که می تواند یک سرمایه گذاری آینده نگر باشد.
٧. تنها نبودن و دوری از حس تنهایی
زمانی که شما برای طولانی مدت تنها باشید نه تنها احساس افسردگی خواهید کرد بلکه به دلیل دوری طولانی مدت از جامعه دیگر تمایلی به برقراری ارتباط نخواهید داشت و همواره احساس تنهایی خواهید کرد.
معایب ناتوانی در برقراری ارتباط اجتماعی
همانطور که ارتباط اجتماعی قوی نکات مثبت بسیار زیادی دارد، جنبه ها مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث بهبود کیفیت روابط می شود، عدم توانایی در ارتباط اجتماعی خوب معایبی دارد که در این قسمت به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
١. کم انگیزه شدن برای حضور در جمع
هنگامی که شما توانایی پایینی در ارتباط اجتماعی موثر داشته باشید، دوستان کمتری خواهید داشت و در واقع بلد نخواهید بود چطور با دیگران به درستی ارتباط برقرار کنید.
به همین دلیل شما کم کم انگیزه خود را برای حضور در جمع از دست می دهید و کمتر در جامعه حضور خواهید یافت.
٢. از دست دادن فرصت ها فوق العاده
ارتباط اجتماعی ضعیف یکی از عوامل مهم است که باعث از دست رفتن فرصت ها می شود.
زمانی که شما ارتباط اجتماعی قوی نداشته باشید طبیعتا رابطه گسترده و متعدد با دیگران نخواهید داشت، بنابراین فرصت ها فوق العاده ای که ممکن است از سوی اطرافیان برای شما ایجاد شود، کاهش خواهد یافت.
٣. افسردگی
انسان هایی که در روابط خود اعم از اجتماعی، دوستانه، شخصی و… ارتباط اجتماعی ضعیفی دارند به تدریج به انسان های تنها تبدیل می شوند.
این افراد به دلیل تنهایی طولانی مدت به شدت مستعد ابتلا به افسردگی هستند.
۴. نادیده گرفته شدن توسط دیگران
زمانی که شما گوشه گیر باشید و با چندان افراد زیادی رابطه نداشته باشید یا به عبارتی ارتباط اجتماعی ضعیف داشته باشید به مرور زمان توسط دیگران نادیده گرفته می شوید.
۵. خود درگیری و سرزنش مداوم خود
افراد به دلیل آنکه ارتباط اجتماعی قوی با دیگران ندارید، رابطه هایی با مدت کوتاه خواهید داشت و یا آنکه پیدا کردن دوست جدید برایتان بسیار سخت خواهد بود.
موارد بالا موجب می شود شما خود را مقصر این رابطه های نصفه و نیمه بدانید و به همین دلیل مدام خود را سرزنش خواهید کرد.
البته ناگفته نماند که معایب و آسیب های ناتوانی در ارتباط اجتماعی تنها محدود به موارد بالا نیست بلکه تمام جنبه های زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
کلام آخر
تا به اینجا با مفهوم ارتباط اجتماعی و معایب و مزایای آن آشنا شدیم. ارتباط اجتماعی یکی از مهم ترین ارکان زندگی انسانی است که به ارتقا و بهبود ارتباطات گوناگون، بهبود سلامت روان، افزایش کیفیت زندگی و… کمک می کند.
بنابراین بسیار مهم و حائز اهمیت است که هر یک از ما سعی کنیم این ویژگی را در خود تقویت کنیم تا بتوانیم تاثیرات آن را در زندگی ببینیم.
در مقالات بعدی با انواع ارتباط اجتماعی، چگونگی تقویت ارتباط اجتماعی و… صحبت خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید