انواع روابط عاشقانه | تفاوت عشق و دوست داشتن
انواع روابط عاشقانه ویژگی ها و مشخصه هایی دارد که در ادامه این مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. پیش از این درباره جنبه های مختلفی از روابط عاشقانه صحبت کرده ایم و امروز قصد داریم انواع روابط عاشقانه را مورد بررسی قرار دهیم.
از آنجایی که تعریف و مفهوم عشق در ذهن هر فرد متفاوت است ما با انواع روابط عاشقانه سر و کار خواهیم داشت.
اهمیت شناخت انواع روابط عاشقانه
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد هر فردی نسبت به عشق و روابط عاطفی تعریف و برداشتی خاص دارد که این خود موجب پدید آمدن انواع روابط عاشقانه می گردد.
اهمیتی که تفاوت برداشت ها از عشق دارد این است که گاه همین برداشت های گوناگون از مفهوم عشق و رابطه عاطفی موجب پدید آمدن مشکلاتی در رابطه عاشقانه می شود و در برخی از موارد به شکست عشقی ختم می شود.
به همین دلیل مهم است که ما با انواع روابط عاشقانه آشنا شویم و به کمک آن ها بتوانیم تعریف و هدفی که شریک عاطفیمان از رابطه دارد را درک کنیم.
انواع روابط عاشقانه
رابرت استرنبرگ یکی از روانشناسان برتر جهان بر اساس وجود یا عدم وجود عشق در رابطه، انواع روابط عاشقانه را به هشت دسته تقسیم می کند که در ادامه به بررسی و مطالعه این هشت دسته خواهیم پرداخت.
- رابطه بدون عشق
یکی از انواع روابط عاشقانه، رابطه بدون حضور عنصر عشق است به طوری که گویی دو طرف رابطه با یکدیگر همکاری بیش نیستند و نسبت به هم هیچگونه تعهد، عشق، صمیمیت و حتی میل به رابطه جنسی وجود ندارد.
مثالی که برای این نوع رابطه می تواند زد کراش زدن و علاقه مندی به فردی دیگر در بستر فضای مجازی است.
- رابطه براساس دوست داشتن
نوع دیگر انواع روابط عاشقانه، رابطه صرفا بر اساس دوست داشتن است بطوری که دوست داشتن و صمیمیت است که در این رابطه جاری است نه عشق!
این نوع رابطه در واقع نمونه ای ناقص از روابط همراه با عشق است که در آن نه هوسی وجود دارد و نه تعهدی.
- شیفتگی
یکی از خطرناک ترین انواع روابط عاشقانه، شیفتگی است که در آن فقط گرایش و رابطه جنسی و خواستن بی عقل و منطق وجود دارد.
این نوع از روابط در صورت وخامت می تواند منجر به رفتار هایی نظیر اعتیاد، خودکشی و… شود.
از آنجایی که این نوع از روابط بر اساس زیبایی های ظاهری، جنسی و… پایه گذاری می شوند معمولا هیچگاه در آن ها صمیمت و تعهدی دیده نمی شود.
این هوس و شیفتگی می تواند ناشی از تغییرات فیزیولوژیکی چون افزایش ترشح دوپامین، استروژن، پروژسترون و… باشد.
- عشق تو خالی
تعهدی که در این رابطه وجود دارد، خشک و خالی بوده و همین تعهد خشک و خالی نیز ناشی از فشار ها، هنجار ها و… است اما در این رابطه عشقی وجود ندارد.
اصطلاحا به این نوع از روابط، عشق اشتباه یا طلاق خاموش نیز گفته می شود.
- عشق رمانتیک
عشق رمانتیک نوعی از انواع روابط عاشقانه است که بر خلاف تصور عموم افراد، در آن با وجود صمیمت و هوس هیچگونه تعهدی وجود ندارد که متاسفانه امروزه افراد زیادی به این نوع از روابط روی آورده اند.
- عشق همراه
عشق همراه نوع نادری از انواع روابط عاشقانه است که در آن صمیمت و عشق وجود دارد اما طرفین رابطه هیچگونه میل به رابطه جنسی ندارند.
- عشق احمقانه
رابطه ای که در آن تعهد و هوس وجود دارد و اما نشان از صمیمیتی نیست، رابطه احمقانه خوانده می شود که یکی از این نوع رابطه نیز مانند شیفتگی از خطرناک ترین انواع روابط عاشقانه به شمار می رود.
- عشق کامل
از نظر استرنبرگ حضور سه ضلع مثلث عشق یعنی هوس، صمیمت و تعهد منجر به نوعی از انواع روابط عاشقانه به نام عشق کامل می شود.
این نوع رابطه، رابطه ای پایدار خواهد بود و به توسعه و رشد جسم و روان افراد کمک خواهد کرد.
ارتباط میان شیفتگی و ترشحات هورمونی
ترشح هورمون هایی چون استروژن، پروژسترون، تستسترون، دوپامین و اکسی توسین در زمان فوران احساساتی نظیر عشق و محبت دیوانه وار تاثیراتی بر عملکرد مغز دارد که موجب به اختلالات شناختی و منطقی می شود.
فوران این هورمون ها در بدن منجر می شود در زمان کوتاه عشق و صمیمیتی زیاد و بی منطقی میان افراد شکل بگیرد اما با گذشت زمان و کاهش ترشح آن ها منطق و تفکر جای هیجانات زودگذر و جنون وار را می گیرد و این دقیقا همان زمانی است که افراد گمان می کنند رابطه آن ها رو به سردی است.
متاسفانه در رابطه شیفتگی که بر اساس گرایش یا تمایلات جنسی است ما با فوران است هورمون ها رو به رو هستیم، هورمون هایی که توانایی تصمیم گیری های صحیح و منطقی را از ما می گیرد و ما را به اجبار در آن رابطه نگه می دارند.
اکسی توسین هورمونی است که با لمس، نوازش، رابطه جنسی و… در بدن ترشح می شود و در رابطه اشتباه شیفتگی موجب صمیمیت کاذب می شود و اینگونه افراد را به ادامه این رابطه نابجا محکوم می کند.
عشق و دوست داشتن دو مقوله متفاوت
در بسیاری از موارد دیده شده است افراد عشق و دوست داشتن را دو موضوع یکسان تصور می کنند و تفاوتی میان آن ها قائل نمی شوند اما از دیدگاه علم روانشناسی دوست داشتن و عشق دو مسئله جدا و متفاوت از هم اند که در ادامه به بررسی این تفاوت ها خواهیم پرداخت.
اگر بخواهیم ساده و روشن بگوییم دوست داشتن کسی به این معنا است که شما از بودن کنار آن فرد خوشحال هستید و لذت می برید اما در عین حال نبود آن شخص را می توانید تحمل کنید.
زمانی که شما عاشق یک فرد هستید یعنی احساساتی عمیق و پیچیده نسبت به آن فرد دارید و نبود او را هیچگونه نمی توانید تحمل کنید.
به تعبیر دیگر دوست داشتن مشروط به چیزی است اما عشق دوست داشتنی بی قید و شرط است و در عشق فرد احساساتی پیچیده تر از دوست داشتن را تجربه می کند.
در مسئله دوست داشتن شخصی که شما او را دوست می دارید، همراه و هم صحبتی است که شما احساس راحتی با او دارید و در کنار او خوشحال هستید اما عشق به یک شخص او را به عنصر جدایی ناپذیر از زندگی شما تبدیل می کند که هر چیزی با او معنا می یابد.
ما به منظور راهنمایی اصولی و علمی شما در زندگی عاشقانه بسته آموزشی تحت عنوان بسته آموزشی زندگی عاشقانه در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم تا به کمک آن بتوانید زندگی عاشقانه موفق تری داشته باشید.
کلام آخر
دانستیم که بر اساس نظر روانشناس بزرگ رابرت استرنبرگ انواع روابط عاشقانه به هشت دسته بدون عشق، براساس دوست داشتن، شیفتگی، عشق توخالی، عشق رمانتیک، عشق همراه، عشق کامل و عشق احمقانه تقسیم می شود.
آشنایی با انواع روابط عاشقانه به ما کمک می کند تا برداشتی که پارتنرمان از رابطه دارد را بشناسیم و جلوی به وجود آمدن مشکلات را بگیریم.
ممنون از اینکه همراه ما بودید.
دیدگاهتان را بنویسید