آیا هنر فن بیان و صدای جذاب ذاتی و ارثی است ؟
صدای جذاب و فن بیان مهارتهایی هستند که در ارتباطات انسانی بسیار اثرگذارند. برخی از افراد با صدای زیبا و قابل جلب توجه، توانایی بیان افکار و احساسات خود را بهتر از دیگران دارند. همچنین، فردی که به خوبی فن بیان داشته باشد، قادر است ایدهها و نظرات خود را به شیوهای جذاب و قاطع به اشتراک بگذارد.
در این مقاله، به بررسی عواملی که تأثیرگذاری در صدا و فن بیان دارند، خواهیم پرداخت. همچنین، به بررسی این موضوع پرداخته خواهد شد که آیا این مهارتها فقط ذاتی هستند یا آیا میتوان با تمرین و تلاش آنها را بهبود داد. در پایان، روشهایی برای تقویت فن بیان و جلب صدای جذاب بیان خواهد شد. با ما همراه باشید تا در دنیای ارتباطات به یک صدای قابل توجه و فن بیان قدرتمند دست یابیم.
این سوال خیلی از افراد هست که چرا بعضی ها صدای ضعیف تری دارند و بعضی صدای زیباتر؟
ویا چرا بعضی هامون خجالتی هستیم و حرف نمیزنیم و این خیلی جاها برامون مشکل درست میکنه!
برای مثال: فرض کنید کارمند یه شرکت هستید و دارید اونجا کار میکنید ایده و خلاقیت و هنر زیادی هم دارید اما خجالت میکشید حرف بزنید و اون ایده های نابی که تو ذهنتون میاد رو مطرح نمیکنید و شاید پیش خودتون فکر میکنید که مسخره به نظر میرسه و ترجیح میدید که حرفی نزنید واین باعث میشه موقعیت هایی که خداوند در مسیر شما قرار میده شما از اونها استفاده نکنید!
امام علی(ع) میفرمایند که موقعیت ها مانند ابر بهار میمونن که اگه غفلت کنید از دست میرن.
صحبت کردن و ارتباط خوب و موثر یکی از ابزارهایی است که باعث میشه ما به خوبی از موقعیت هامون استفاده کنیم اما نگران نباشید چون اکثر افرادی که خوب صحبت می کنند سخنران خوبی هستند گوینده و مجری خوبی هستند به شکل تجربی و از طریق آموزش دیدن این مهارت را به دست آوردن شاید صدای خوب تا حدی از طریق ژن و وراثت منتقل بشه اما پرورشش از طریق آموزش دیدن و تمرین کردن هست که اتفاق میفته چه بسیار افرادی بودند که صدای معمولی یا حتی خیلی ضعیفی داشتند اما با شرکت در دوره های فن بیان ما و تمرین و پشتکار پشتکار خودشون تونستند به اون نتیجه دلخواه رسیدن!
پس فقط کافیه که اراده کنیم و بخوایم و شک نکنیم که خداوند هم به ما کمک خواهد کرد
۲_ دومین دلیلی که باعث میشه خیلی از ماها حرف نمیزنیم و نظرمون رو نمیگیم و این باعث میشه حقمون پایمال بشه اینکه خجالت میکشیم حرفمون رو بزنیم و حتی خیلی جاها باعث میشه که توانایی هامون دیده نشه.
اگه حرف نزنیم چون اگر توی جلسه ای ما صحبت کنیم باعث میشه که مارو میبینند و این میشه یه سکوی پرتاب برای ما اما همین خجالتی بودن باعث میشه که ما صحبت نکنیم.
یکی از دلایل خجالتی بودن آدم ها کمبود اعتماد بنفس شون هست که باعث میشه صحبت نکنند و چرا اعتماد بنفس ندارند؟ چون به توانایی های خودشون شک دارند و حس میکنند که ممکن حرفم اشتباه باشه پس حرف نزنم بهتره.
چون بارها شده حرف زدیم اما صدامون رو نشنیدن چون اونقدر تن صدامون پایین بوده که صدامون رو نشنیدن و متوجه صدای ما نشدن اما وقتی توانایی فن بیانمون رو افزایش بدیم در این حالت همه صدای ما رو میشنونند و همه سکوت میکنند ، وقتی قاطعانه حرف بزنیم واگر این توانایی رو بهتر یاد بگیریم میتونیم حتی یه صحبت معمولی رو که همه هم میدونن ما خیلی زیبا تر بیان کنیم و باعث تحسین همگان شویم
و چنانچه ما ایده خوبی هم داشته باشیم و در عین حال به شیوه خوب و قاطعانه مطرح کنیم که باعث توجه و تأیید دیگران میشویم پس یکی از توانایی های ضروری انسان در طول زندگی ، توانایی فن بیان قوی ، زیبا و اثرگذار است!.
فن بیان ذاتی یا اکتسابی
فن بیان خوب یک مسئله مهم در تمامی حوزه ها می باشد که به ما در رسیدن به موفقیت های بزرگ کمک شایانی می کند.
یک سوالی که همه ی افراد در زمان شروع دوره های فن بیان می پرسند این است که آیا فن بیان ذاتی است یا اکتسابی؟
برای پاسخ به این سوال باید با یک مثال این موضوع را روشن کنیم.
همه ی ما افرادی را اطرافمان دیده ایم که با وجود عدم تمرین و تکرار و تلاش خاصی با مهارت هرچه تمام تر به سخنرانی می پردازند.
در مقابل افراد دیگری را نیز دیده ایم که اگرچه در ابتدا سخنران خوبی نبوده اند اما با تلاش و ایجاد مهارت توانسته اند در شمار سخنوران برتر قرار بگیرند.
دو مثال بالا این موضوع را برای ما مشخص می کند که فن بیان هم ذاتی و هم اکتسابی است، به این معنا که اگر شخصی به صورت ذاتی این استعداد را نداشته باشد به این معنا نیست که او هیچگاه فن بیان خوبی نخواهد داشت.
در نظر گرفتن این نکته بسیار مهم است که درست است بسیاری از استعداد ها و مهارت ها ذاتی و ارثی اند اما این موضوع دلیل نمی شود که نتوان آن مهارت ها را در خود ایجاد کرد.
برخی افراد استعداد خوب صحبت کردن را دارند و ذاتا سخنوران خوبی هستند اما در مقابل افرادی هم هستند که با تلاش و تمرین و تکرار توانسته اند این ویژگی را در خود نهادینه کنند.
مثال نقض فن بیان ذاتی
کودکی را تصور کنید که مشکل مادرزادی حنجره به نام لارنژیت دارد.
این کودک علاوه بر اینکه به سختی می تواند صحبت کند، صدای گوش خراشی دارد اما او با تمرین و تلاش های شبانه روزی توانست مشکل خود را حل کند و به یکی از بزرگ ترین صدا پیشه ها و دوبلور های کشور تبدیل شود.
این کودک کسی نیست جز محمدرضا علیمردانی که همه ی ما با آثار نوستالژیک و فاخر او آشنا هستیم.
محمدرضا علیمردانی مثال خوبی برای نقض این عقیده است که فن بیان صرفا ذاتی است و نمی توان با تلاش و تمرین به فن بیان خوب رسید.
عوامل موثر بر فن بیان
فن بیان موضوعی است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که از جمله این عوامل می توان موارد زیر را نام برد:
- عزت نفس: یکی از مهم ترین عوامل موثر بر فن بیان بدون شک عزت نفس است، بطوری که هرچه عزت نفس فردی بیشتر باشد آن فرد فن بیان بهتری خواهد داشت.
- محیط خانواده: محیط و فرهنگ خانواده و شیوه های تربیتی والدین نیز از عوامل دیگری اند که رابطه مستقیم با فن بیان دارند.
- تایپ شخصیتی: درون گرا یا برون گرا بودن افراد نیز می تواند بر قدرت فن بیان آن ها اثر بگذارد بطوری که اغلب افراد برون گرا فن بیان بهتری نسبت درون گرایان دارند.
- و…
روش های تقویت فن بیان
خوشبختانه امروزه روش ها و ترفند های زیادی برای تقویت فن بیان وجود دارد که افراد می توانند با استفاده از آن ها فن بیان خود را بهبود ببخشند.
روش هایی چون تمرین و تکرار، تمرین تنفس، سرعت مناسب سخن گفتن و… از ترفند های موثر در بهبود فن بیان می باشند.
برای آشنایی با راز فن بیان قوی بر روی کلمه لینک شده ضربه بزنید.
اگر قصد تقویت فن بیان خود را دارید همین حالا در دوره جامع فن بیان و سخنوری شرکت کنید.
در کانال ایتا هنر فن بیان عضو شوید تا با آخرین آموزش های ما همراه شوید.
ممنون که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید
دوستتون دارم
دیدگاهتان را بنویسید