بداهه گو باشیم | رابطه فن بیان و بداهه گویی
بداهه گویی چیست؟
اگر بطور کلی بخواهیم بگوییم باید گفت بداهه گویی آن چیزی است که در لحظه به ذهن شخص می رسد و آن را بیان می کند بدون برنامه ریزی خاصی و یا فکر کردن به آن.
بداهه گویی یعنی توانایی سخنرانی و صحبت کردن در لحظه و بدون تفکر پیشین در رابطه با موضوع.
بداهه گویی در لغت به معنی ” بی اندیشه سخن گفتن. آن است که کسی، در لحظۀ نیاز، سخن یا شعری بگوید، بی آن که پیش تر بدان اندیشیده باشد، چون فتحعلی شاه، دخترش ضیاء السلطنه را قدح در دست دید، فی البداهه سرود: قدح در کف ساقی بی حجاب، و ضیا ء السلطنه بی درنگ سرود: سهیل است در پنجۀ آفتاب.”
بداهه گویی از جمله ملزوماتی است که هر شخص باید آن را فرا بگیرد و در موقعیت های مختلف آن را به کار ببندد، اگر شما یک بازیگر تئاتر هستید خوب می دانید که بداهه گویی یکی از اجزا اصلی تئاتر است.
یک بازیگر همیشه آنچه که در نمایشنامه است را بیان نمی کند بلکه با مهارت بداهه گویی و خلاقیت خود، نمایش را به سمتی می برد که مورد توجه مخاطبین است.
شما نیز با هر شغل و سمتی که دارید نیاز است مهارت و توانایی بداهه گویی را در خود تقویت کنید زیرا شرایط همیشه آن طور که شما پیش بینی می کنید پیش نخواهد رفت و ممکن است اتفاقاتی پیش آید که موضوع را از مسیر خود منحرف کنید و در اینجا این شمایید که باید بداهه گویی خود را به نمایش بگذارید.
این را نیز باید به شما بگوییم که بداهه گویی مهارتی کسب کردنی و قابل پرورش است و امری ذاتی نیست.
موقعیت های لازم برای بداهه گویی
در رابطه با شرایط نام برده در زیر موضوعی تحت عنوان بداهه گویی مطرح است که در این مقاله به بررسی آن و معرفی تکنیک ها و روش هایی برای بداهه گویی بهتر خواهیم پرداخت پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
- در جلسه ای کاری هستید و ناگهان حاضرین در جمع نظر شما را در رابطه با موضوع بحث می پرسند اما شما به دلیل دست پاچگی توانایی بیان نظر خود را ندارید.
- در کلاس نشسته اید و استاد سوالی از شما می پرسد اما شما با اینکه جواب سوال را می دانید، نمی توانید پاسخ سوال را دهید.
- رئیس شما یک جلسه سخنرانی با مشتریان دارد اما به دلایلی نمی تواند سر وقت به این جلسه برسد و از شما می خواهد به جای او جلسه را پیش ببرید تا او نیز برسد.
به طور کلی همه ی ما حداقل یک بار در شرایط و موقعیت های بالا و یا مشابه آن قرار گرفته ایم.
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که در همچین شرایطی چه عکس العملی باید از خود نشان دهید؟
بداهه گویی چه رابطه ای با فن بیان دارد
بداهه گویی از جمله توانایی ها و مهارت هایی است که فرد می تواند با آن فن بیان و توانایی سخنوری خود را افزایش دهد.
باید به شما بگوییم که بداهه گویی و فن بیان با یکدیگر ارتباط مستقیمی دارند بطوری که هرچه بداهه گویی بهتر باشد، فن بیان نیز بهتر خواهد بود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که یکی از تکنیک هایی که برای تقویت فن بیان پیشنهاد می شود، بداهه گویی است.
یکی از مهم ترین ویژگی هایی که سخنرانان بزرگ و حرفه ای از آن بهره مند اند، توانایی بداهه گویی است.
سخنرانان بزرگ که از فن بیان بسیار قوی برخوردارند به خوبی می دانند که همیشه جلسات سخنرانیشان در یک مسیر مستقیم و پیش بینی شده پیش نمی رود بلکه گاهی پرسش ها و اتفاقات مختلف باعث انحراف از موضوع می شوند.
در این شرایط آن ها به دلیل آنکه تمرینی از پیش در رابطه با موضوع جدید و منحرف شده ندارند، به بداهه گویی روی می آورند و با استفاده از این قدرت و توانایی جلسه را پیش می برند.
وقتی شما بداهه گوی خوبی باشید دیگر ترسی از صحبت کردن های یهویی ندارید و استرس نخواهید داشت و صدایتان نخواهد لرزید و در نتیجه به شخصی با فن بیان قوی تبدیل خواهید شد.
بداهه گویی، سخنران حرفه ای را از سخنران آماتور تمیز می دهد.
بداهه گو فردی است که حاضرین در یک جمع را تحت تاثیر خود قرار می دهد به گونه ای که این افراد برای شنیدن سخنان او تمایل زیادی از خود نشان می دهند که این همان فن بیان قوی است!
مزایای بداهه گویی
مانند هر توانایی و مهارت دیگری بداهه گویی نیز از دیگر ملزوماتی است که اشخاص در هر زمینه که هستند باید آن را فراگیرند تا از تاثیرات و مزایای آن بهره مند شوند.
اغلب برای سخنرانی در یک جلسه کاری، انگیزشی و… فرصت برای نوشتن متن سخنرانی وجود دارد اما خب گاهی اوقات نیز این فرصت محدود است و نمی توان کاری انجام داد که در اینجا آنچه که مهم است و به چشم می آید، قدرت بداهه گویی است.
از جمله مزایایی که بداهه گویی در فن بیان دارد می توان موارد زیر را نام برد:
- بداهه گویی قوی و تسلط بر آن یکی از راهکار ها و رموز موفقیت در مصاحبه های شغلی و کاری و کلید حضور در محیط های حرفه ای می باشد.
- این را بدانید که مردم قابل پیش بینی نیستند، بنابراین باید در هر لحظه آماده سوالات ناگهانی باشید، سوالاتی که پاسخی برای آن ها ندارید، در اینجا بداهه گویی است که به کمک شما می آید و شما می توانید با استفاده از آن سوال را پاسخ دهید و یا به گونه ای موضوع را جمع کنید.
- بداهه گویی و اعتماد به نفس دو عنصری اند که رابطه ای مستقیم با یکدیگر دارند بنابراین هرچه اعتماد به نفس بیش تری داشته باشید، بداهه گوی بهتری خواهید بود و هرچه بداهه گوی بهتری باشید، اعتماد به نفستان بیشتر خواهد بود.
- حاضر جوابی، پاسخ در لحظه، بداهه گویی و بیان شیوا رمز موفقیت شما در هر بحث و موضوعی است، پس اگر برد برای شما مهم است باید بداهه گویی خود را تقویت کنید.
فی البداهه حرف زدن و اعتماد بنفس
بداهه گویی یکی از ویژگی ها و زیر شاخه های فن بیان است که رابطه مستقیمی با اعتماد به نفس دارد، اگر می خواهید فن بیان قوی داشته باشید باید متوجه شده باشید که ابتدا باید بداهه گویی را در خود تقویت کنید.
حال که با بداهه گویی آشنا شدید و برخی از تاثیرات و مزایای آن را دانستید، خوب است تلاش کنید این ویژگی را در خود تقویت کنید و بهبود ببخشید.
برای آشنایی با تکنیک ها و روش های تقویت بداهه گویی با ما همراه باشید و منتظر مقالات بعدی ما بمانید.
به امید دیدار مجدد.
دیدگاهتان را بنویسید